Francouzským termínem croissant se označuje nadýchané pečivo z vrstveného kynutého těsta, jehož jednotlivé pláty jsou prokládány máslem. Croissanty mohou obsahovat nejrůznější náplně (sladké i slané), ale v rodné Francii se jedí nejčastěji „jen tak“ (myšleno „bez náplně“). 🙂
Pokud by vás zajímalo pojednání o výslovnosti, doporučím vám článek z Naší řeči Jak si Češi říkají o croissant?.
Jde-li o psanou formu, připomínáme, že náležitý způsob zápisu je croissant, nikoli croasant, kroasant, croasan ani např. kroasán.
- Káva a croissant, to je moje oblíbená snídaně. (nikoli croasant)
Další obvyklá spojení:
- máslový croissant – recept (nikoli máslový croasant – recept)
- domácí croissant (nikoli domácí croasant)
- croissant z listového těsta (nikoli croasant z listového těsta)
Zdroj: Velký slovník cizích slov