Francouzským termínem croissant se označuje nadýchané pečivo z vrstveného kynutého těsta, jehož jednotlivé pláty jsou prokládány máslem. Croissanty mohou obsahovat nejrůznější náplně (sladké i slané), ale v rodné Francii se jedí nejčastěji „jen tak“ (myšleno „bez náplně“). 🙂

Pokud by vás zajímalo pojednání o výslovnosti, doporučím vám článek z Naší řeči Jak si Češi říkají o croissant?.

Jde-li o psanou formu, připomínáme, že náležitý způsob zápisu je croissant, nikoli croasant, kroasant, croasan ani např. kroasán.

  • Káva a croissant, to je moje oblíbená snídaně. (nikoli croasant)

Další obvyklá spojení:

  • máslový croissant – recept (nikoli máslový croasant – recept)
  • domácí croissant (nikoli domácí croasant)
  • croissant z listového těsta (nikoli croasant z listového těsta)

Zdroj: Velký slovník cizích slov

Croissant, nikoli croasant

Čeština pod lupou

Čeština pod lupou

Tento web používá soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Podrobnosti

Do vašeho počítače mohou být během používání tohoto webu dočasně uloženy soubory cookies. Pomáhají nám analyzovat návštěvnost, zobrazovat personalizované reklamy, nebo vám usnadnit používání některých služeb webu. Cookies jsou používány výhradně za účelem zkvalitňování služeb a nejsou nijak nebezpečné. Účelem této zprávy je splnění povinnosti informovat Vás, že cookies jsou nezbytnou součástí tohoto webu a jeho používáním s tím souhlasíte. Po stisknutí tlačítka „rozumím“ Vás následující rok tato zpráva nebude znovu obtěžovat.

Zavřít