Francouzským termínem croissant se označuje nadýchané pečivo z vrstveného kynutého těsta, jehož jednotlivé pláty jsou prokládány máslem. Croissanty mohou obsahovat nejrůznější náplně (sladké i slané), ale v rodné Francii se jedí nejčastěji „jen tak“ (myšleno „bez náplně“). 🙂

Pokud by vás zajímalo pojednání o výslovnosti, doporučím vám článek z Naší řeči Jak si Češi říkají o croissant?.

Jde-li o psanou formu, připomínáme, že náležitý způsob zápisu je croissant, nikoli croasant, kroasant, croasan ani např. kroasán.

  • Káva a croissant, to je moje oblíbená snídaně. (nikoli croasant)

Další obvyklá spojení:

  • máslový croissant – recept (nikoli máslový croasant – recept)
  • domácí croissant (nikoli domácí croasant)
  • croissant z listového těsta (nikoli croasant z listového těsta)

Zdroj: Velký slovník cizích slov

Croissant, nikoli croasant

Čeština pod lupou

Čeština pod lupou